Köpüklü (FOAM) Yangın Söndürme Sistemleri
Yanıcı ve parlayıcı niteliği yüksek olan yangınlarda örtü görevini yaparak kuvvetli bir söndürme sağlayan köpüklü söndürme sistemleri, doğalgaz ve elektrik yangınlarında çokça tercih edilmektedir. Elektriğin yoğun olarak kullanıldığı işletmelerde veya yanıcı sıvıların depolandığı alanlarda yangınla ilgili herhangi bir önlem alınmazsa ve yangın riski belirirse sonuçları felaket olur. Binalardaki ekonomik değeri yüksek malzemeler bir yana insan sağlığı da büyük tehlike altına girer.
Yangının başladığı anı fark eder etmez yangın söndürme tüpleriyle müdahale edilebilir. Yangının büyüme ihtimaline karşılık itfaiye ekiplerine haber verilir. Bunlar küçük çaplı yangınlara karşı alınabilecek önlemlerdir. Ancak büyük işletmeler, fabrikalar, depolama tesisleri, nakliyat merkezleri gibi mekanlarda küçük çaplı başlayan yangın hızlıca büyüme ihtimali çok yüksek olan yangındır. Bu yerlere yangını çok kısa sürede algılayan ve müdahale başlatan otomatik söndürme sistemleri şarttır.
Köpüklü (FOAM) Yangın Söndürme Sistemleri Nelerdir?
Sulu söndürme sistemlerinin etkili olamayacağı yerlerde kullanılması gereken köpüklü söndürme sistemleri nelerdir? Köpüklü uygulamaların da kendi içinde çeşitleri vardır. En yaygın kullanılanı yukarıdan köpük püskürtme şeklinde kullanılan tipi olsa da yangının niteliğine göre itfaiye ekiplerinin uyguladıkları farklı metotlar da vardır.
Otomatik olarak kullanılabilen manuel olarak da işlev gösterebilen köpüklü söndürme sistemlerinin bir türü yüzey altı köpük uygulamasıdır. İçten içe parlama ihtimali çok yüksek yangınlarda yukarıdan söndürme ile kontrol sağlansa da tam söndürme için bazen yüzey altı köpük uygulaması da gerekebilir.
Taşma havuzuna uygulanan köpüklü söndürme yöntemi daha çok parlayıcı sıvıların depolandığı tanklar için etkili bir söndürme tekniğidir. Köpük jeneratörü uygulaması hangarlar ve depolar için en ideal olanıdır.

Köpüklü (FOAM) Yangın Söndürme Sistemleri Tasarımı
Yangın söndürme sektöründe faal olan firmaların köpüklü söndürme sistemleri tasarımı konusunda deneyimli olmaları gerekir. Tamamen teknik ve bilimsel bir metot benimsenerek büyük yangın ihtimalinin bulunduğu yerlerde milimetrik hesaplamalar yapılarak köpüklü söndürme sistemleri tasarımı yapılır.
Hangi yangın türünde hangi kimyasal bileşenlerin kullanılacağı, olası yangınlarda ne kadar ölçüde köpük depolanmasının daha kullanışlı olacağı, yangına müdahalenin kaç saniyede gerçekleşeceği gibi bilgiler yangın firmasının mühendisleri tarafından belirlenecek olan detaylardır.

Köpüklü (FOAM) Yangın Söndürücüler
Sprinkler sistemler yangına yukarıdan müdahale eden ve söndürücü su veya kimyasalı yayarak genişleten sistemler olduğu için köpüklü sprinkler sistemi, köpüklerin sprink aracılığı ile yangının üzerine yayılması prensibine dayanır. Acil durumlarda köpüğün yangın alevlerinin olduğu her yere aynı anda püskürtülmesini sağlayan köpüklü sprinkler sistem bu açıdan çok avantajlıdır. Manuel müdahalelerde kısıtlı bir alana ulaşılırken, ucunda kendiliğinden patlayan cam tüplerin olduğu sprinkler sistemler, aynı anda çok geniş bir alana müdahale şansı tanır.
Yanıcı ve parlayıcı sıvıların birden alevlenen ve parlayabilen nitelikte olması bu alanlarda köpüklü sprinkler sistemlerin faydalı olacağının kanıtıdır. İyi etüt edilmiş ve projelendirilmiş köpüklü sprinkler sistemlerin, salpam bir montaj ile yerleştirilmesi güvenirliliğini artıracaktır.

Köpüklü (FOAM) Yangın Söndürücüler Nerelerde Kullanılır?
Genleşme oranı yüksek olan kimyasallardan oluşan köpüklü söndürme sistemleri nerelerde kullanılır konusunda verilecek ilk örnek daha çok uçak hangarları ve depolama tesisleridir. Birçok uçağın aynı anda bekletildiği veya bakıma alındığı hangarlarda parlayıcı ve yanıcı birçok sıvı kullanıldığı için köpüklü sistemleri bu alanlar için en ideal olanıdır.
Aynı şekilde depolama alanları da yangın riskinin çok yüksek olduğu ve olası yangınların müthiş bir şekilde hızlı büyüdüğü alanlardır. Bu mekanlarda da genleşme düzeyi büyük köpükler işlevsel olacaktır. Buna benzer şekilde genleşme özelliği düşük olan köpükler jet yakıtlarının olduğu alanlarda, petrol depolarında ve alkol kullanılan tesislerde daha faydalı olmaktadır.
Yangın Söndürme Sistemleri
-
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri
-
Mutfak Davlumbaz Söndürme Sistemleri
-
Karbondioksit Söndürme Sistemleri
-
Sprink Yangın Söndürme Sistemleri
-
Köpüklü (FOAM) Söndürme Sistemleri
-
Su Sisi Söndürme Sistemleri
-
NOVEC 1230 Söndürme Sistemleri
-
Argon Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
-
Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri
-
Yangın Söndürme Cihazları